OUR INTEGRATED APPROACH MAKES THE DIFFERENCE
EARTH werkt voor verschillende markten. Uit onze cases is te zien hoe divers onze dienstverlening is. In alle gevallen zult u zien dat wij zorgen voor gepersonaliseerde en geïntegreerde archeologische oplossingen waarmee u de meest efficiënte resultaten behaalt. Elke case betreft maatwerk waarbij gebruik gemaakt is van geïntegreerde, effectieve en innovatieve technieken.
Voor de ontwikkeling van de nieuwe wijk Almere Oosterwold wil de Gemeente Almere vroegtijdig het risico op het aantreffen van archeologische resten in beeld hebben.
EARTH heeft 200 ha terrein onderzocht door middel van mechanisch booronderzoek en het uitvoeren van diverse bodemanalyses.
Door de multidisiciplinaire aanpak van EARTH zijn de archeologische vindplaatsen zonder graven in beeld gebracht. Het onderzoek biedt daarnaast inzicht in de ontwikkeling van het klimaat en milieu van Flevoland van afgelopen 10.000 jaar.
Kijk onze film “Zicht op ons onzichtbare verleden”
Opdrachtgever: Gemeente Almere
In opdracht van de Gemeente Cuijk is een archeologische begeleiding uitgevoerd bij de aanleg van een nieuw riool in de Grotestraat in het centrum van Cuijk. Hierbij heeft EARTH heeft in korte tijd een deel van een romeinse nederzetting blootgelegd.
De resultaten van het onderzoek bieden unieke inzichten in het gebruik van wegen in Nederland in de Romeinse Tijd. Het onderzoek zorgt voor veel positieve publiciteit en creëert meerwaarde voor de Gemeente Cuijk.
Kijk onze film “Opgraving Romeinse weg, Grotestraat Cuijk”
Opdrachtgever: Gemeente Cuijk
In opdracht van projectontwikkelaar SOM is in het centrum van Epe een archeologische opgraving uitgevoerd. Hierbij is door EARTH in slechts twee weken tijd een volledig erf uit de Volle Middeleeuwen opgegraven en gedocumenteerd.
Door een goede afstemming met de Gemeente Epe en de projectontwikkelaar was het mogelijk om een snelle doorstart te maken van het proefsleuvenonderzoek naar een opgraving en heeft het project geen vertraging opgelopen. De resultaten leveren daarnaast een waardevolle bijdrage aan de geschiedenis van Epe.
Opdrachtgever: Bel BV
Het doel van dit onderzoek was dat EARTH gegevens verzamelde over de vindplaats op Almere Poort waar deze oversneden gaat worden door de ‘Nederlandstraat’. Het ging hierbij vooral om gegevens betreffende de aard en datering en de fysieke en inhoudelijke kwaliteit van vindplaats “De Geest”.
Gebruikte methoden Avegaar boringen, Begemann boringen. Aanvullend heeft specialistisch onderzoek plaatsgevonden (pollen, micromorfologie en dateringen).
Opdrachtgever: Gemeente Almere, Dienst Stedelijke Ontwikkeling
Wegens verbreding van de Elandtocht heeft EARTH onderzocht of er archeologische overblijfselen in het gebied aanwezig zijn.
Gebruikte methoden: Analyse van boorkernen die zowel mechanisch als met de hand worden geboord. Hiermee wordt de bodemopbouw inzichtelijk en zijn mogelijk archeologische indicatoren te geven.
Opdrachtgever: ProRail, projectcentrum Hanzelijn
Binnen dit onderzoek heeft EARTH de mate van verstoring bepaald van een archeologische vindplaats. Als gevolg van onderloopsheid van de hoger geslagen damwandplanken is een tot IJmeerniveau met water gevulde damwandkuip leeggelopen. Hierdoor heeft wegspoeling en verzakking plaatsgevonden. Over een afstand van circa 10 meter zijn damwanden gezakt en heeft uitspoeling tot op het pleistocene zand plaatsgevonden. Hierbij is een archeologische vindplaats waarschijnlijk aangetast.
Gebruikte methoden: Begemann boringen. Aanvullend zal specialistisch onderzoek plaatsvinden (pollen, micromorfologie en dateringen).
Opdrachtgever: Nuon Power Generation B.V.
In opdracht van de Gemeente Den Haag wordt onderzoek uitgevoerd naar bouwmaterialen uit de Romeinse Tijd. Het onderzoek dient antwoord te geven op de herkomst en gebruik.
EARTH zet ervaren specialisten in en maakt gebruik van innovatieve technieken zoals XRF en SEM om specifieke vragen op te lossen.
Door een andere manier van kijken en denken, krijgen we goed inzicht in de logistiek en organisatie van de Romeinse bouw wereld in Nederland.
Kijk onze film “Ceramic building material ”
Opdrachtgever: Gemeente Den Haag
Voor het eerst is in België archeoparasitologisch en botanisch onderzoek uitgevoerd op een begraafplaats. EARTH heeft de unieke kans gekregen om in de graven te kijken naar overblijfselen van planten die met de overledene zijn meegegeven. Tevens is hierbij bij meerdere individuen onderzoek gedaan naar grond uit specifieke plekken rondom het bekken. Het maagdarmkanaal van de overledenen is vergaan, maar in de grond bevinden zich nog altijd parasieten (zoals eieren van zweep- en spoelworm), stuifmeelkorrels en zaden. Ook in het tandsteen, dat nog stevig aan de gebitselementen vast zat, komen etensresten voor.
Deze analyse laat zien dat de grond rondom skeletten uitstekende onderzoeksmogelijkheden biedt naar voeding, hygiëne, gezondheid en grafcultuur.
Het onderzoek heeft geleid tot een verfijning van de bemonsteringsstrategie en levert een begin van het in kaart brengen van parasitologische resten in de Belgische en Nederlandse bodem.
Gebruikte methoden: Zeven, (zinksulfaat)flotatie, pollenbereiding, tandsteenanalyse, microscopie.
Opdrachtgever: Antea Group, België
In het gebied “de Onlanden” in de provincie Drenthe bevinden zich diverse archeologisch waardevolle veenterpen. Het gebied is de afgelopen jaren anders ingericht, waarbij de veranderingen in waterstanden een bedreiging vormen voor de archeologische resten. Om inzicht te krijgen in deze bedreigingen wordt in opdracht van de provincie Drenthe een zogenaamde monitoring uitgevoerd.
Gedurende 5 jaar worden in samenwerking met Wageningen UR doorlopende metingen uitgevoerd van het grondwater en bodemcondities. Met deze gegevens krijgen we inzicht in de effecten van de veranderingen in het gebied op de archeologische resten en kunnen we beter inschatten hoe de archeologische resten voor toekomstige generaties bewaard kunnen blijven. Door de monitoring leveren wij een bijdrage aan duurzame omgang met het cultureel erfgoed.
Opdrachtgever: Prolander, Provincie Drenthe